Wednesday, June 5, 2013

Sweet Moments at Bangkok...1st Day

Jom Jalan-jalan ke Bangkok

Lamanya tak kemaskini blog ku ini.....biasalah sibuk sangat dengan kerja-kerja sekolah...bukan pelajar jer sibuk dengan kerja sekolah..cikgu zaman sekarangpun lagi sibuk mengalahkan pelajar sekolah..alhamdulillah kali ini ada masa sikit nak `update'..maklumlah cuti sekolah ni 2 minggu...seminggu dah berjalan...minggu ni kat rumah saja...bolehlah update...

Kali ni nak cerita pasal trip pergi Bangkok...memang best sangat...
dah lama juga plan nak pergi Bangkok ni tapi takut juga sebenarnya sebab dengar macam tak berapa selamat kat Thailand ni...tp ada kawan yang dah pergi dan cerita macam best jer....

Masa nak beli tiket masih was-was nak pergi Bangkok ke Vietnam...dua-dua survey tiket...bincang2 dengan Kak Lin dan Kak Manis...akhirnya sepakat beli tiket ke Bangkok pada 25 Mei - 29 Mei 2013......bersama suamiku, Kak Manis dan suami Abg Lan, Kak Lin dan Kak Nora...berenam...

Hari Pertama .........25 Mei 2013

Pukul 1.40 petang penerbangan kami ke Bangkok...tiba di sana 2.40 petang waktu Bangkok...masa penerbangan 2 jam...tp masa Bangkok awal sejam dari masa Malaysia...mcm 1 jam sahaja tempoh penerbangan kami....tiba di lapangan terbang Dhong Muang..betul ke tidak ejaannya ni.. dan En Sukree daripada Sukree Travel menunggu kami...terus ke hotel untuk `check in 'Hotel Regent..hotel orang muslim...boleh sarapan tanpa was-was...


Bilik `superior' selesa dan bersih..RM100 jer termasuk sarapan pagi...
Di hadapan Hotel Regent sebelum `check in'

Welcome to Regent Hotel..nice..terasa dialu-alukan...
Pukul 6 petang keluar bilik untuk makan malam...menu malam ni ialah `steamboat' ...ada 40 jenis makanan...dah lah masing-masing tengah lapar sbb belum makan tengah hari...makan atas `flight' jer...alas perut ....steamboat memang kegemaranku dan hubbyku....
Kali pertama tengok tempat `steamboat' masih menggunakan arang..kat Malaysia semua guna gas atau elektrik...kat atas tu diletakkan lemak untuk mengelakkan tempat `grill' tu melekat...semua guna kaedah konvensional..menarik kan...
 
Bersama Kak Manis dan Abang Lan...macam-macam boleh rasa...sampai tak termakan..RM20 seorang..berbaloi sangat dengan 40 jenis makanan...pelbagai `desert' .

Selepas habis....hangus juga periuk tu sebab api arang masih ada kat bawah..kami dah berhenti makan....jenuh nak menyental ni...huhu

Dah habis makan...ambil peluang bergambar di kawasan sekitar......kawasan  orang Islam...kedai2 pun  jual barang2 halal kat kawasan ni... macam kedai kat gambar bawah ni....




Posing depan halal `steak house'...


 Macam `outdoor' gambar kahwin lah pulak...gara-gara ikut `arahan photographer.... kejap gitu..kejap gini...hehe..mentang-mentanglah honeymoon kan....malam-malam pulak tu ambil gambar `outdoor'...gambarpun suram-suram jer sebab cahayanya pun suram-suram jer...



Lepas bergambar sakan....balik semula hotel....shopping di sekitar hotel saja malam ni...jalan kaki saja sebab dekat jer...jalan-jalan di sepanjang jalan....tapi tak larat nak jalan sampai hujung...panjang sangat...patah semula...plan nak sambung jalan malam esok pula....okey sampai sini saja untuk hari pertama di Bangkok...ikuti sambungannya di hari kedua dan seterusnya...





3 comments:

  1. The best thing is to be by ur side always

    ReplyDelete
  2. Best. . . . .Mcm segar je dlm ingatan

    ReplyDelete
  3. Memang best sangatkan Kak Nora...:)

    ReplyDelete